Wednesday, 20 September 2017

blogging no more?

Assalamualaikum.

Tiba-tiba benci dengan diri sendiri. Sebab sebelum ni kemain janji nak update belog at least sebulan sekali. Sekarang apa jadi? Habukk.

Sorry because im too busy with my life. Tapi reason utama malas. Kahkah Pejam celik lebih kurang sebulan lagi pupillage period aku nak tamat. woohoo. Suka dalam masa yang sama sedih. Ntah la kenapa. Maybe rasa beban penganggur lepas tamat. Haha

Sebenarnya kan dalam kepala aku ni duk fikir nak share pupillage journey kat sini. Untuk adik-adik junior buat rujukan. Start dari filing segala Borang tu, until pengalaman buat kerja-kerja, buat mitigasi and so on lah. 


Tapi kan, aku malas sangat nak menulis. Apa benda tah buat belog tapi pemalas. Kan bagus ada laptop yang boleh scan fikiran kita. Hahak Insyaallah bila aku rajin aku akan start share pasal nak filing Borang 1, 2. Pastu share pengalaman. Ceceh budget macam banyak aje pengalaman kan. Tapi boleh la setakat nak kongsi-kongsi.



Tapi doa kan aku rajin dulu. Ni pun update entry sebab rasa hina sangat dengan janjian palsu yang pernah ditabur oleh tuan belog. Mohon maap ye anak-anak. Tapi kan thankyou sangat sape yang baca belog aku. Ade satu post tu dah sampai beratus. Maksud nya masih ada yang sudi membaca. Thankyou readers sudi baca belog yang maha picisan ini.



Okey tidur dulu ya buk.

Bye.

Thursday, 13 July 2017

self-reminder part one

Aku percaya dunia ini macam roda.
Berputar.
Sekejap diatas, sekejap dibawah.
Jangan pernah kau bongkak.
Kerna kau tak kan pernah tahu bila kau dibawah.

Bila tak perlu buat macam tak wujud.
Ayat nak berlagak je.
Sekarang kau cari siapa?
Syukur lah masih ada orang yang nak layan manusia macam kau.
Siapa?
Aku.
Ya, aku yang kalau boleh tak nak tahu kewujudan kau.
Tapi aku bukan manusia seperti kau.

p/s: terima kasih Ya Allah. Sesungguhnya aku percaya kifarahmu.


Friday, 2 June 2017




'Aku tak kisah kau bodoh. Yang aku kisah bila kau pura-pura bijak'









Wednesday, 10 May 2017

craziest thing you have done

Assalamualaikum.

Because today is holiday. So let's start blogging.

Hari tu ada kawan tanya dalam group whatsapp what is the craziest thing you have done? Dan semua orang berkongsi pengalaman kecuali aku. Sebab aku ni jenis manusia yang malas taip panjang-panjang dalam Whatsapp. So aku share kat sini lah ye pengalaman aku tu. Because I know they are reading my blog. Thank you friends!

Nak cakap craziest thing to do tu takde lah sangat. Banyak je aku rasa kerja gila aku pernah buat. Kahkah Tapi yang ni aku rasa one of those. Bagi aku yang tak pernah buat ni lah. Kalau yang selalu buat mesti cakap, ape benda ntah macam ni pun panggil craziest thing ke? Sorry friends, kalau tak mencapai tahap craziest thing yang korang dambakan. KahKah Sekurangnya sis cuba. 

Awal tahun 2016

Masa ni pengajian aku kat UKM belum tamat. Dan adik aku masih kat Uitm Shah Alam lagi. Disebabkan kami ni anak perantau, nak balik rumah rasa macam jauhh sangat. Nak pergi rumah sedara mara rasa segan takut menganggu. So kitaorang decide nak lepak bersama. Tapi paham je lah kan UKM dan Uitm jauh nye macam mana. *Ofrourse untuk pengguna public transport macam kami* Lepas membuat kata sepakat, terus aku decide nak tido kat sana. Walaupun tak tahu lagi kat mana nak tido. Haha

So bermula la journey aku dari UKM. *read alone* Bermula dengan naik bas ke stesen KTM UKM, pergi ke KL Sentral. Dari KL Sentral tukar KTM untuk ke Shah Alam which is makan masa berjam jugak (include tunggu KTM). Sampai stesen KTM Shah Alam, ambik random bas untuk bergerak ke Uitm Shah Alam. Ni first time aku turun kat Stesen Shah Alam, selalu nya aku akan ambik bas straight dari KL Sentral ke Uitm Shah Alam. Saja nak try pengalaman baru which is menakutkan sebenarnya. Haha Sebab bas memang penuh dengan amah indonesia dan diaorang tengok aku pelik gila macam aku ni warga asing. Confuse kejap sapa yang warga asing ni?

Tapi alhamdulillah berjaya sampai ke dalam Uitm Shah Alam. Menggamit memori jugak la masa zaman asasi dulu. Zaman joli-jolian orang panggil. Kahkah Lepas jumpa adik aku terus sepakat nak tido hotel kat Seksyen 7. Dewasa sangat you. Hahah Tapi macam tak sangka jugak la, kami berdua pergi menyewa hotel without parent guidance. Nasib baik receptionist hotel tu tak halau kami. Haha

So, lepas check in bermula aktiviti food hunting. Ofcourse fast food would be our preference. Mula-mula take away Pizza Hut. Tapi masih rasa tak cukup. Terus pergi take away KFC. Nampak takk, perangai food maniac sangat. Kesannya sampai ke esok pagi kau tido dengan makanan. Haha Bayangkan kami sewa bilik hotel yang standard room untuk dua orang je. Hotel budget paham-paham je lah kecik nye macam mana. Meja lampu tido kecik aje, tak muat nak letak. So kitaorang letak semua makanan kat tengah-tengah katil *buat macam bantal golek* pastu buat parti kecilan. Heaven gilaa masa tuu. Release semua stress. Kalau tunjuk dekat mak aku siappp! Haha

Pastu esokan tu balik ke kolej masing-masing. Back to reality lah kan. Ni lah orang panggil the great escape. A memory worth to remember. Okay mesti lepas baca ada yang kecam aku beramai-ramai, mana part craziest nyaa? Bagi aku ni kerja gila sebab aku tak pernah buat benda macam ni sebelum ni. Bayang kan gigih gila aku pergi Uitm naik public transport. Bukan tak pernah naik public transport sebelum ni, tapi aku guna route berbeza. Dan part gila bila sewa hotel and beli makanan banyakk gilaaa *macam nak makan 5 orang* 

Okay lah kan. Kan dah cakap sis cuba. At least i dont owe you anything friends. Sebab dah share kan salah satu pengalaman aku ni. Nanti rajin aku share lagi ye. Doa lah mood rajin aku sentiasa ada. Tengok macam ni pagi-pagi lagi dah gigih menaip. Okay lah nak sambung tido. Kahkah

Cau Cincau.


Tuesday, 9 May 2017

door gift ideas

Assalamualaikum. 

Tadi ada google door gift ideas for guests. Terus terkejut tengok sebab tak sangka orang boleh bagi benda ni sebagai door gifts. Aku rasa macam cooooolll gilaaaa. hahaha Tapi ofcourse la orang putis yang buat macam tu. Kalu kat Malaysia ni bagi benda alah macam tu mahu kena kutuk tujuh keturunan. kahkah

Jom lah layan gambar-gambar google aku. Penat aku tangkap dari encik google. Sila lah jamu mata kalian :P







Bagi selipar jepun je oi. Jimat sangatt

Balik kenduri boleh la buat popcorn caramel sendiri uols.


p/s: Letak gambar banyak-banyak ingat tumblr ye kak? :P Ni namanya malas menaip. Okay byee kengkawan!

Sunday, 23 April 2017

this would be a private blog soon

assalamualaikum.

mesti terkejut kan tengok tajuk entry. itu pun kalau ada orang baca lah. kahkah okay seperti mana tajuk, dengan ini aku announce belog aku akan jadi private belog. mean public dah tak boleh baca belog ni. mesti ramai stalker aku akan sedih bila baca announcement ni. hahataklawak. 

ade beberapa sebab aku nak private kan belog ni. first skali aku jarang update. nanti peminat-peminat aku sedih bila bukak belog nampak entry yang dua tiga bulan lepas. untuk tidak mengecewakan peminat aku sekalian, aku buat keputusan nak private belog. so takde la diaorang tertunggu. walaupun aku rasa peminat aku cuma imiginary fan. kahkah

secondly sebab aku nak mengutuk dalam belog ni. kira logik jugak la kan sebab aku ni. disebabkan aku sekarang banyak hidup dalam manusia yang 'not in the list to meet in future', aku harap belog aku ni dapat jadikan medium mengutuk secara berhemah. berhemah disini bermaksud aku tak kan kutuk membabi buta. kutuk mesti bersebab kan. so untuk mengelakkan belog aku jadi bahan umpatan and viral di masa hadapan, aku bertekad nak private kan ia.

okay tu jelah alasan kukuh nak privatekan belog. jangan risau aku tak kan private kan untuk selamanya. bila aku dah bersedia nak buat post banyak-banyak nanti aku akan publickan ia. tapii jangan risau, sape-sape yang nak baca belog aku boleh tinggalkan email or whatsoever korang nak bagi supaya aku boleh add sebagai friend dan supaya kamu boleh baca belog aku.

dannn jangan risau lagi. aku tak privatekan sekarang, tempoh berkuat kuasa untuk private kan belog ni bermula satu bulan dari sekarang. so sesiapa nak stalk aku punya belog boleh lah berbuat demikian. (berkata tuan punya belog pada diri sendiri)

bye belog. i will miss my public/silent readers :')

Thursday, 13 April 2017

Dedikasi buat umi dan abah

assalamualaikum.

I know this is kinda random post. Tapi nak jugak buat. Tiba-tiba hati jadi emosi bila fikir pengorbanan mak ayah. Biasalah words can simply describe your emotion. Bila nak cakap direct mungkin tak terluah. Mungkin sebab malu, mungkin sebab ego. Budget macam hati kental, sebenarnya dengar pasal mak ayah pun dah sebak.

Kalau aku nak list pengorbanan umi dan abah rasanya tak mampu aku senarai. Dari sekecil-kecil perkara hingga seberat-berat masalah. Semua benda aku bergantung harap dengan mereka. Pengorbanan ni merangkumi banyak segi. Pengorbanan segi kewangan. Pengorbanan obvious yang mak ayah selalu buat sejak kita lahir.

Aku masih ingat masa semester pertama masuk degree. "Boleh acik nak apply ptptn?" Pertanyaan ku dibalas umi dan abah "abah umi masih mampu. Tak payah apply la" Aku masa tu masih muda. Yang aku ingat aku frust sebab orang lain 'cucuk ATM' boleh ambik duit dari PTPTN. Aku? Hanya mampu menunggu mesej "umi dah bank in duit" dari umi. Tapi selalunya aku tak perlu nak tunggu mesej sebab umi macam dah boleh paham. Bila hujung bulan je nampak jumlah akaun dalam bank bertambah. Betapa memahaminya umi dan abah waktu tu.

4 tahun aku kat degree mean 4 tahun aku bergantung kewangan pada umi dan abah. Diaorang tak pernah mengeluh tak pernah membebel. Setiap semester, setiap bulan setia bertanya "duit ada lagi tak? Duit cukup tak?" Aku hanya mampu membalas dengan segulung ijazah. Itu pun bukan first class degree. Sedih tak payah cakap. Aku bersyukur, cuma aku rasa my parent deserve more than this. Sejak hari tu aku tekad nak cari kerja, nak balas jasa mak ayah. dan sejak hari tu jugak aku bersyukur dan berterima kasih kat umi abah sebab tak buat hidup aku gelumang dengan hutang PTPTN.

Tapi kita merancang, Allah yang menentukan segalanya. Disebabkan degree aku time tu tak boleh nak practice as a professional, aku further master. Sebab umi aku pernah cakap, "jadi pensyarah pun okay" so aku consider itu sebagai impian umi aku nak tengok aku jadi warga pendidik. kahkah jadi bermula la journey aku as a master student. kalau kau cakap final year degree tu susah gila, master dua kali ganda susah. aku bukan nak takutkan ke hape, tapi sebab aku dah lalui. dan dah boleh rasa tahap meroyan nya bila kena buat individual assignment aka journal. 

tapi yang aku nak highlight kat sini bukan pasal aku meroyan nak habiskan master. hahaha nak bagitau sambung master pun guna duit mak ayah. pathetic me. kau bayangkan orang lain dah bekerjaya, ada scholarship tanggung. aku? menumpang duit mak ayah. nasib la yuran master dekat UKM tak semahal Uni lain. kalau takk. mahu rasa bersalah sepanjang hidup. hahah abah aku siap cakap "kalau nak sambung PHD pun takpe, abah sanggup bayar" ya allah, masa tuh punya la terharu. bayangkan aku search cost untuk sambung boleh cecah 30K. takpe lah kuburkan dulu hasrat PHD. Insyaallah satu hari nanti. hihi

and until now, aku masih bergantung dengan mak ayah. umur dah 25 tahun wei. orang lain boleh jadi jutawan seawal usia macam aku. tapi aku mereput jadi kuli. kahkah selalu jugak aku mengeluh, give up separuh jalan. yela kau bayang kan zaman najib ni duit macam air. tapi umi aku selalu bagi nasihat, sokongan "anggap jela kita menumpang nak belajar di tempat orang, duit tak payah nak berkira sangat. Insyaallah ada rezeki kita di masa depan. Yang penting ikhlas kan hati, insyaallah pahala pun dapat." Terus aku rasa terharu dan sebak. tapi tak sampai tahap nangis. hati kena sado. kahkah Time rasa nak mencarut dengan kerja terus aku istighfar dan ingat kata-kata ni. sobsob T-T

lepas ni aku tekad, nak cari kerja. insyaallah kalau ada rezeki. wish me luck. mungkin aku tak boleh nak bagi sumbangan dari segi kewangan. tapi aku akan cuba terbaik untuk jadi anak yang baik, mendengar kata, dan paling penting solehah. giteewww. 

okay lah nak pergi melayan perasaan kejap. seminggu dua ni emosi macam tak berapa sihat. simptom tiap bulan mungkin. 

okay byee.