Sunday, 24 September 2017

pupillage journey part 1

Assalamualaikum.

Disebabkan aku rajin malam ni, aku nak share sikit pengalaman chambering aku. Harus diingatkan pengalaman orang berbeza. Ni based on true experience aku. Sape nak baca boleh teruskan. Taknak baca boleh blah. Haha!

Buat sesiapa yang tak tahu lagi, chambering atau dipanggil pelatih dalam kamar ni adalah training sebelum seseorang itu layak bergelar Advocate & Solicitor atau dalam erti  kata lain peguam. Tempoh chambering ni 9 bulan. Maksud nya lepas 9 bulan kita akan diiktiraf sebagai Peguambela & Peguamcara Malaya melalui 'event' Called to the Bar atau dipanggil jugak 'long call'. 

Hari Called to the Bar ni kira macam hari graduasi kita. Pada hari ni Master kita akan sarungkan jubah aka robe untuk 'mengesahkan' kita ni dah tamat tempoh training dan boleh practise as a lawyer. Tapi tapi kau jangan ingat terus dapat kerja sebagai lawyer. Ni cuma lesen aje untuk kita practise. Ofcourse secara normalnya kita kena hantar resume kat mana-mana firm yang berkenan di hati. Melainkan kau di retain di tempat chambering. Kihkih

Okey buat yang tak tahu, Master ni kira macam supervisor kita sepanjang pupillage period tu. Nama Master ni akan ada masa kita Filing Borang 1&2. Kira Master ni akan buat petition kemasukan kita sebagai pelatih dalam kamar. Nama Master je letak situ, semua benda ofcourse la kau sendiri kena handle. Jangan mandai ye mintak tolong Master nanti kena tunjal. Hahak Master ni yang akan ajar kita dari A to Z. Ni secara teori la. Praktikal nya ikut pandai kau la nak belajar apa. Kalau rajin dapat la ilmu lebih. Hihi

Kalau pemalas macam aku ni memang tak ambik port sangat. Pengakuan ikhlas ni. Haha Kalau kat firm aku ada conveyancing, banking litigation, generalities dan accident cases. Criminal memang jarang sangat. Bagus la sebab aku pun tak nak belajar. Haha Dan kat firm tu aku memang buat fully banking litigation. Ada la jugak satu dua fail aku buat convey dan general. Tapi memang jarang la. Sebab nya? Mula-mula masuk aku ditempatkan dekat department litigation. Ceh department sangat kau. Padahal hahataklawak So nak tak nak memang aku kena buat la litigation.

Buat yang tak tahu, conveyancing ni tak melibatkan pergi court. Maksud nya kau duduk je office buat kerja-kerja yang berkaitan. Secara senang nya convey ni dia involved bila kita ada nak jual beli tanah, nak pindahmilik tanah, nak buat loan dengan kerajaan untuk buat rumah, nak beli rumah atau whatsoever korang nak buat berkaitan tanah. Secara umum la aku bagi ni. Bila kau nak buat semua benda ni boleh la guna khidmat peguam. Sebab benda macam ni semua complicated. Jadi kau bayar je legal fee dan goyang kaki aje dirumah tunggu result. Haha

Litigation pulak melibatkan pergi court. Macam contoh kita saman orang. Proses saman menyaman tu ofcourse la kena naik turun mahkamah. Macam aku pulak memang buat banking litigation. Sebab firm tu banyak jadi panel bank. So banyak la jugak aku belajar untuk banking ni. Sape-sape yang suka pergi court jumpa dengan hakim semua boleh la buat litigation. Haha Ada setengah orang dia tak suka gi court jadi dia buat convey. Ikut suka korang la nak prefer yang mana. Tapi untuk chambering ni disyorkan belajar semua supaya senang masa depan korang nanti. Bila gi interview cakap je saya boleh semua bidang. Eceh berlagak. Haha

Okey tamat part 1. Nanti sambung lagi boleh? Sebab aku dah malas nak taip. Kahkah Nanti aku share cara nak filing Borang 1 & 2. Doakan aku ingat lagi steps dia. Banyak sebenarnya nak share ni. Tapi kan tulaa masalah nya. MALAS. Doakan aku rajin. 

Bye.

Wednesday, 20 September 2017

blogging no more?

Assalamualaikum.

Tiba-tiba benci dengan diri sendiri. Sebab sebelum ni kemain janji nak update belog at least sebulan sekali. Sekarang apa jadi? Habukk.

Sorry because im too busy with my life. Tapi reason utama malas. Kahkah Pejam celik lebih kurang sebulan lagi pupillage period aku nak tamat. woohoo. Suka dalam masa yang sama sedih. Ntah la kenapa. Maybe rasa beban penganggur lepas tamat. Haha

Sebenarnya kan dalam kepala aku ni duk fikir nak share pupillage journey kat sini. Untuk adik-adik junior buat rujukan. Start dari filing segala Borang tu, until pengalaman buat kerja-kerja, buat mitigasi and so on lah. 


Tapi kan, aku malas sangat nak menulis. Apa benda tah buat belog tapi pemalas. Kan bagus ada laptop yang boleh scan fikiran kita. Hahak Insyaallah bila aku rajin aku akan start share pasal nak filing Borang 1, 2. Pastu share pengalaman. Ceceh budget macam banyak aje pengalaman kan. Tapi boleh la setakat nak kongsi-kongsi.



Tapi doa kan aku rajin dulu. Ni pun update entry sebab rasa hina sangat dengan janjian palsu yang pernah ditabur oleh tuan belog. Mohon maap ye anak-anak. Tapi kan thankyou sangat sape yang baca belog aku. Ade satu post tu dah sampai beratus. Maksud nya masih ada yang sudi membaca. Thankyou readers sudi baca belog yang maha picisan ini.



Okey tidur dulu ya buk.

Bye.

Thursday, 13 July 2017

self-reminder part one

Aku percaya dunia ini macam roda.
Berputar.
Sekejap diatas, sekejap dibawah.
Jangan pernah kau bongkak.
Kerna kau tak kan pernah tahu bila kau dibawah.

Bila tak perlu buat macam tak wujud.
Ayat nak berlagak je.
Sekarang kau cari siapa?
Syukur lah masih ada orang yang nak layan manusia macam kau.
Siapa?
Aku.
Ya, aku yang kalau boleh tak nak tahu kewujudan kau.
Tapi aku bukan manusia seperti kau.

p/s: terima kasih Ya Allah. Sesungguhnya aku percaya kifarahmu.


Friday, 2 June 2017




'Aku tak kisah kau bodoh. Yang aku kisah bila kau pura-pura bijak'









Wednesday, 10 May 2017

craziest thing you have done

Assalamualaikum.

Because today is holiday. So let's start blogging.

Hari tu ada kawan tanya dalam group whatsapp what is the craziest thing you have done? Dan semua orang berkongsi pengalaman kecuali aku. Sebab aku ni jenis manusia yang malas taip panjang-panjang dalam Whatsapp. So aku share kat sini lah ye pengalaman aku tu. Because I know they are reading my blog. Thank you friends!

Nak cakap craziest thing to do tu takde lah sangat. Banyak je aku rasa kerja gila aku pernah buat. Kahkah Tapi yang ni aku rasa one of those. Bagi aku yang tak pernah buat ni lah. Kalau yang selalu buat mesti cakap, ape benda ntah macam ni pun panggil craziest thing ke? Sorry friends, kalau tak mencapai tahap craziest thing yang korang dambakan. KahKah Sekurangnya sis cuba. 

Awal tahun 2016

Masa ni pengajian aku kat UKM belum tamat. Dan adik aku masih kat Uitm Shah Alam lagi. Disebabkan kami ni anak perantau, nak balik rumah rasa macam jauhh sangat. Nak pergi rumah sedara mara rasa segan takut menganggu. So kitaorang decide nak lepak bersama. Tapi paham je lah kan UKM dan Uitm jauh nye macam mana. *Ofrourse untuk pengguna public transport macam kami* Lepas membuat kata sepakat, terus aku decide nak tido kat sana. Walaupun tak tahu lagi kat mana nak tido. Haha

So bermula la journey aku dari UKM. *read alone* Bermula dengan naik bas ke stesen KTM UKM, pergi ke KL Sentral. Dari KL Sentral tukar KTM untuk ke Shah Alam which is makan masa berjam jugak (include tunggu KTM). Sampai stesen KTM Shah Alam, ambik random bas untuk bergerak ke Uitm Shah Alam. Ni first time aku turun kat Stesen Shah Alam, selalu nya aku akan ambik bas straight dari KL Sentral ke Uitm Shah Alam. Saja nak try pengalaman baru which is menakutkan sebenarnya. Haha Sebab bas memang penuh dengan amah indonesia dan diaorang tengok aku pelik gila macam aku ni warga asing. Confuse kejap sapa yang warga asing ni?

Tapi alhamdulillah berjaya sampai ke dalam Uitm Shah Alam. Menggamit memori jugak la masa zaman asasi dulu. Zaman joli-jolian orang panggil. Kahkah Lepas jumpa adik aku terus sepakat nak tido hotel kat Seksyen 7. Dewasa sangat you. Hahah Tapi macam tak sangka jugak la, kami berdua pergi menyewa hotel without parent guidance. Nasib baik receptionist hotel tu tak halau kami. Haha

So, lepas check in bermula aktiviti food hunting. Ofcourse fast food would be our preference. Mula-mula take away Pizza Hut. Tapi masih rasa tak cukup. Terus pergi take away KFC. Nampak takk, perangai food maniac sangat. Kesannya sampai ke esok pagi kau tido dengan makanan. Haha Bayangkan kami sewa bilik hotel yang standard room untuk dua orang je. Hotel budget paham-paham je lah kecik nye macam mana. Meja lampu tido kecik aje, tak muat nak letak. So kitaorang letak semua makanan kat tengah-tengah katil *buat macam bantal golek* pastu buat parti kecilan. Heaven gilaa masa tuu. Release semua stress. Kalau tunjuk dekat mak aku siappp! Haha

Pastu esokan tu balik ke kolej masing-masing. Back to reality lah kan. Ni lah orang panggil the great escape. A memory worth to remember. Okay mesti lepas baca ada yang kecam aku beramai-ramai, mana part craziest nyaa? Bagi aku ni kerja gila sebab aku tak pernah buat benda macam ni sebelum ni. Bayang kan gigih gila aku pergi Uitm naik public transport. Bukan tak pernah naik public transport sebelum ni, tapi aku guna route berbeza. Dan part gila bila sewa hotel and beli makanan banyakk gilaaa *macam nak makan 5 orang* 

Okay lah kan. Kan dah cakap sis cuba. At least i dont owe you anything friends. Sebab dah share kan salah satu pengalaman aku ni. Nanti rajin aku share lagi ye. Doa lah mood rajin aku sentiasa ada. Tengok macam ni pagi-pagi lagi dah gigih menaip. Okay lah nak sambung tido. Kahkah

Cau Cincau.


Tuesday, 9 May 2017

door gift ideas

Assalamualaikum. 

Tadi ada google door gift ideas for guests. Terus terkejut tengok sebab tak sangka orang boleh bagi benda ni sebagai door gifts. Aku rasa macam cooooolll gilaaaa. hahaha Tapi ofcourse la orang putis yang buat macam tu. Kalu kat Malaysia ni bagi benda alah macam tu mahu kena kutuk tujuh keturunan. kahkah

Jom lah layan gambar-gambar google aku. Penat aku tangkap dari encik google. Sila lah jamu mata kalian :P







Bagi selipar jepun je oi. Jimat sangatt

Balik kenduri boleh la buat popcorn caramel sendiri uols.


p/s: Letak gambar banyak-banyak ingat tumblr ye kak? :P Ni namanya malas menaip. Okay byee kengkawan!

Sunday, 23 April 2017

this would be a private blog soon

assalamualaikum.

mesti terkejut kan tengok tajuk entry. itu pun kalau ada orang baca lah. kahkah okay seperti mana tajuk, dengan ini aku announce belog aku akan jadi private belog. mean public dah tak boleh baca belog ni. mesti ramai stalker aku akan sedih bila baca announcement ni. hahataklawak. 

ade beberapa sebab aku nak private kan belog ni. first skali aku jarang update. nanti peminat-peminat aku sedih bila bukak belog nampak entry yang dua tiga bulan lepas. untuk tidak mengecewakan peminat aku sekalian, aku buat keputusan nak private belog. so takde la diaorang tertunggu. walaupun aku rasa peminat aku cuma imiginary fan. kahkah

secondly sebab aku nak mengutuk dalam belog ni. kira logik jugak la kan sebab aku ni. disebabkan aku sekarang banyak hidup dalam manusia yang 'not in the list to meet in future', aku harap belog aku ni dapat jadikan medium mengutuk secara berhemah. berhemah disini bermaksud aku tak kan kutuk membabi buta. kutuk mesti bersebab kan. so untuk mengelakkan belog aku jadi bahan umpatan and viral di masa hadapan, aku bertekad nak private kan ia.

okay tu jelah alasan kukuh nak privatekan belog. jangan risau aku tak kan private kan untuk selamanya. bila aku dah bersedia nak buat post banyak-banyak nanti aku akan publickan ia. tapii jangan risau, sape-sape yang nak baca belog aku boleh tinggalkan email or whatsoever korang nak bagi supaya aku boleh add sebagai friend dan supaya kamu boleh baca belog aku.

dannn jangan risau lagi. aku tak privatekan sekarang, tempoh berkuat kuasa untuk private kan belog ni bermula satu bulan dari sekarang. so sesiapa nak stalk aku punya belog boleh lah berbuat demikian. (berkata tuan punya belog pada diri sendiri)

bye belog. i will miss my public/silent readers :')