Sunday, 24 September 2017

pupillage journey part 1

Assalamualaikum.

Disebabkan aku rajin malam ni, aku nak share sikit pengalaman chambering aku. Harus diingatkan pengalaman orang berbeza. Ni based on true experience aku. Sape nak baca boleh teruskan. Taknak baca boleh blah. Haha!

Buat sesiapa yang tak tahu lagi, chambering atau dipanggil pelatih dalam kamar ni adalah training sebelum seseorang itu layak bergelar Advocate & Solicitor atau dalam erti  kata lain peguam. Tempoh chambering ni 9 bulan. Maksud nya lepas 9 bulan kita akan diiktiraf sebagai Peguambela & Peguamcara Malaya melalui 'event' Called to the Bar atau dipanggil jugak 'long call'. 

Hari Called to the Bar ni kira macam hari graduasi kita. Pada hari ni Master kita akan sarungkan jubah aka robe untuk 'mengesahkan' kita ni dah tamat tempoh training dan boleh practise as a lawyer. Tapi tapi kau jangan ingat terus dapat kerja sebagai lawyer. Ni cuma lesen aje untuk kita practise. Ofcourse secara normalnya kita kena hantar resume kat mana-mana firm yang berkenan di hati. Melainkan kau di retain di tempat chambering. Kihkih

Okey buat yang tak tahu, Master ni kira macam supervisor kita sepanjang pupillage period tu. Nama Master ni akan ada masa kita Filing Borang 1&2. Kira Master ni akan buat petition kemasukan kita sebagai pelatih dalam kamar. Nama Master je letak situ, semua benda ofcourse la kau sendiri kena handle. Jangan mandai ye mintak tolong Master nanti kena tunjal. Hahak Master ni yang akan ajar kita dari A to Z. Ni secara teori la. Praktikal nya ikut pandai kau la nak belajar apa. Kalau rajin dapat la ilmu lebih. Hihi

Kalau pemalas macam aku ni memang tak ambik port sangat. Pengakuan ikhlas ni. Haha Kalau kat firm aku ada conveyancing, banking litigation, generalities dan accident cases. Criminal memang jarang sangat. Bagus la sebab aku pun tak nak belajar. Haha Dan kat firm tu aku memang buat fully banking litigation. Ada la jugak satu dua fail aku buat convey dan general. Tapi memang jarang la. Sebab nya? Mula-mula masuk aku ditempatkan dekat department litigation. Ceh department sangat kau. Padahal hahataklawak So nak tak nak memang aku kena buat la litigation.

Buat yang tak tahu, conveyancing ni tak melibatkan pergi court. Maksud nya kau duduk je office buat kerja-kerja yang berkaitan. Secara senang nya convey ni dia involved bila kita ada nak jual beli tanah, nak pindahmilik tanah, nak buat loan dengan kerajaan untuk buat rumah, nak beli rumah atau whatsoever korang nak buat berkaitan tanah. Secara umum la aku bagi ni. Bila kau nak buat semua benda ni boleh la guna khidmat peguam. Sebab benda macam ni semua complicated. Jadi kau bayar je legal fee dan goyang kaki aje dirumah tunggu result. Haha

Litigation pulak melibatkan pergi court. Macam contoh kita saman orang. Proses saman menyaman tu ofcourse la kena naik turun mahkamah. Macam aku pulak memang buat banking litigation. Sebab firm tu banyak jadi panel bank. So banyak la jugak aku belajar untuk banking ni. Sape-sape yang suka pergi court jumpa dengan hakim semua boleh la buat litigation. Haha Ada setengah orang dia tak suka gi court jadi dia buat convey. Ikut suka korang la nak prefer yang mana. Tapi untuk chambering ni disyorkan belajar semua supaya senang masa depan korang nanti. Bila gi interview cakap je saya boleh semua bidang. Eceh berlagak. Haha

Okey tamat part 1. Nanti sambung lagi boleh? Sebab aku dah malas nak taip. Kahkah Nanti aku share cara nak filing Borang 1 & 2. Doakan aku ingat lagi steps dia. Banyak sebenarnya nak share ni. Tapi kan tulaa masalah nya. MALAS. Doakan aku rajin. 

Bye.

Wednesday, 20 September 2017

blogging no more?

Assalamualaikum.

Tiba-tiba benci dengan diri sendiri. Sebab sebelum ni kemain janji nak update belog at least sebulan sekali. Sekarang apa jadi? Habukk.

Sorry because im too busy with my life. Tapi reason utama malas. Kahkah Pejam celik lebih kurang sebulan lagi pupillage period aku nak tamat. woohoo. Suka dalam masa yang sama sedih. Ntah la kenapa. Maybe rasa beban penganggur lepas tamat. Haha

Sebenarnya kan dalam kepala aku ni duk fikir nak share pupillage journey kat sini. Untuk adik-adik junior buat rujukan. Start dari filing segala Borang tu, until pengalaman buat kerja-kerja, buat mitigasi and so on lah. 


Tapi kan, aku malas sangat nak menulis. Apa benda tah buat belog tapi pemalas. Kan bagus ada laptop yang boleh scan fikiran kita. Hahak Insyaallah bila aku rajin aku akan start share pasal nak filing Borang 1, 2. Pastu share pengalaman. Ceceh budget macam banyak aje pengalaman kan. Tapi boleh la setakat nak kongsi-kongsi.



Tapi doa kan aku rajin dulu. Ni pun update entry sebab rasa hina sangat dengan janjian palsu yang pernah ditabur oleh tuan belog. Mohon maap ye anak-anak. Tapi kan thankyou sangat sape yang baca belog aku. Ade satu post tu dah sampai beratus. Maksud nya masih ada yang sudi membaca. Thankyou readers sudi baca belog yang maha picisan ini.



Okey tidur dulu ya buk.

Bye.

Thursday, 13 July 2017

self-reminder part one

Aku percaya dunia ini macam roda.
Berputar.
Sekejap diatas, sekejap dibawah.
Jangan pernah kau bongkak.
Kerna kau tak kan pernah tahu bila kau dibawah.

Bila tak perlu buat macam tak wujud.
Ayat nak berlagak je.
Sekarang kau cari siapa?
Syukur lah masih ada orang yang nak layan manusia macam kau.
Siapa?
Aku.
Ya, aku yang kalau boleh tak nak tahu kewujudan kau.
Tapi aku bukan manusia seperti kau.

p/s: terima kasih Ya Allah. Sesungguhnya aku percaya kifarahmu.


Friday, 2 June 2017




'Aku tak kisah kau bodoh. Yang aku kisah bila kau pura-pura bijak'









Wednesday, 10 May 2017

craziest thing you have done

Assalamualaikum.

Because today is holiday. So let's start blogging.

Hari tu ada kawan tanya dalam group whatsapp what is the craziest thing you have done? Dan semua orang berkongsi pengalaman kecuali aku. Sebab aku ni jenis manusia yang malas taip panjang-panjang dalam Whatsapp. So aku share kat sini lah ye pengalaman aku tu. Because I know they are reading my blog. Thank you friends!

Nak cakap craziest thing to do tu takde lah sangat. Banyak je aku rasa kerja gila aku pernah buat. Kahkah Tapi yang ni aku rasa one of those. Bagi aku yang tak pernah buat ni lah. Kalau yang selalu buat mesti cakap, ape benda ntah macam ni pun panggil craziest thing ke? Sorry friends, kalau tak mencapai tahap craziest thing yang korang dambakan. KahKah Sekurangnya sis cuba. 

Awal tahun 2016

Masa ni pengajian aku kat UKM belum tamat. Dan adik aku masih kat Uitm Shah Alam lagi. Disebabkan kami ni anak perantau, nak balik rumah rasa macam jauhh sangat. Nak pergi rumah sedara mara rasa segan takut menganggu. So kitaorang decide nak lepak bersama. Tapi paham je lah kan UKM dan Uitm jauh nye macam mana. *Ofrourse untuk pengguna public transport macam kami* Lepas membuat kata sepakat, terus aku decide nak tido kat sana. Walaupun tak tahu lagi kat mana nak tido. Haha

So bermula la journey aku dari UKM. *read alone* Bermula dengan naik bas ke stesen KTM UKM, pergi ke KL Sentral. Dari KL Sentral tukar KTM untuk ke Shah Alam which is makan masa berjam jugak (include tunggu KTM). Sampai stesen KTM Shah Alam, ambik random bas untuk bergerak ke Uitm Shah Alam. Ni first time aku turun kat Stesen Shah Alam, selalu nya aku akan ambik bas straight dari KL Sentral ke Uitm Shah Alam. Saja nak try pengalaman baru which is menakutkan sebenarnya. Haha Sebab bas memang penuh dengan amah indonesia dan diaorang tengok aku pelik gila macam aku ni warga asing. Confuse kejap sapa yang warga asing ni?

Tapi alhamdulillah berjaya sampai ke dalam Uitm Shah Alam. Menggamit memori jugak la masa zaman asasi dulu. Zaman joli-jolian orang panggil. Kahkah Lepas jumpa adik aku terus sepakat nak tido hotel kat Seksyen 7. Dewasa sangat you. Hahah Tapi macam tak sangka jugak la, kami berdua pergi menyewa hotel without parent guidance. Nasib baik receptionist hotel tu tak halau kami. Haha

So, lepas check in bermula aktiviti food hunting. Ofcourse fast food would be our preference. Mula-mula take away Pizza Hut. Tapi masih rasa tak cukup. Terus pergi take away KFC. Nampak takk, perangai food maniac sangat. Kesannya sampai ke esok pagi kau tido dengan makanan. Haha Bayangkan kami sewa bilik hotel yang standard room untuk dua orang je. Hotel budget paham-paham je lah kecik nye macam mana. Meja lampu tido kecik aje, tak muat nak letak. So kitaorang letak semua makanan kat tengah-tengah katil *buat macam bantal golek* pastu buat parti kecilan. Heaven gilaa masa tuu. Release semua stress. Kalau tunjuk dekat mak aku siappp! Haha

Pastu esokan tu balik ke kolej masing-masing. Back to reality lah kan. Ni lah orang panggil the great escape. A memory worth to remember. Okay mesti lepas baca ada yang kecam aku beramai-ramai, mana part craziest nyaa? Bagi aku ni kerja gila sebab aku tak pernah buat benda macam ni sebelum ni. Bayang kan gigih gila aku pergi Uitm naik public transport. Bukan tak pernah naik public transport sebelum ni, tapi aku guna route berbeza. Dan part gila bila sewa hotel and beli makanan banyakk gilaaa *macam nak makan 5 orang* 

Okay lah kan. Kan dah cakap sis cuba. At least i dont owe you anything friends. Sebab dah share kan salah satu pengalaman aku ni. Nanti rajin aku share lagi ye. Doa lah mood rajin aku sentiasa ada. Tengok macam ni pagi-pagi lagi dah gigih menaip. Okay lah nak sambung tido. Kahkah

Cau Cincau.


Tuesday, 9 May 2017

door gift ideas

Assalamualaikum. 

Tadi ada google door gift ideas for guests. Terus terkejut tengok sebab tak sangka orang boleh bagi benda ni sebagai door gifts. Aku rasa macam cooooolll gilaaaa. hahaha Tapi ofcourse la orang putis yang buat macam tu. Kalu kat Malaysia ni bagi benda alah macam tu mahu kena kutuk tujuh keturunan. kahkah

Jom lah layan gambar-gambar google aku. Penat aku tangkap dari encik google. Sila lah jamu mata kalian :P







Bagi selipar jepun je oi. Jimat sangatt

Balik kenduri boleh la buat popcorn caramel sendiri uols.


p/s: Letak gambar banyak-banyak ingat tumblr ye kak? :P Ni namanya malas menaip. Okay byee kengkawan!

Sunday, 23 April 2017

this would be a private blog soon

assalamualaikum.

mesti terkejut kan tengok tajuk entry. itu pun kalau ada orang baca lah. kahkah okay seperti mana tajuk, dengan ini aku announce belog aku akan jadi private belog. mean public dah tak boleh baca belog ni. mesti ramai stalker aku akan sedih bila baca announcement ni. hahataklawak. 

ade beberapa sebab aku nak private kan belog ni. first skali aku jarang update. nanti peminat-peminat aku sedih bila bukak belog nampak entry yang dua tiga bulan lepas. untuk tidak mengecewakan peminat aku sekalian, aku buat keputusan nak private belog. so takde la diaorang tertunggu. walaupun aku rasa peminat aku cuma imiginary fan. kahkah

secondly sebab aku nak mengutuk dalam belog ni. kira logik jugak la kan sebab aku ni. disebabkan aku sekarang banyak hidup dalam manusia yang 'not in the list to meet in future', aku harap belog aku ni dapat jadikan medium mengutuk secara berhemah. berhemah disini bermaksud aku tak kan kutuk membabi buta. kutuk mesti bersebab kan. so untuk mengelakkan belog aku jadi bahan umpatan and viral di masa hadapan, aku bertekad nak private kan ia.

okay tu jelah alasan kukuh nak privatekan belog. jangan risau aku tak kan private kan untuk selamanya. bila aku dah bersedia nak buat post banyak-banyak nanti aku akan publickan ia. tapii jangan risau, sape-sape yang nak baca belog aku boleh tinggalkan email or whatsoever korang nak bagi supaya aku boleh add sebagai friend dan supaya kamu boleh baca belog aku.

dannn jangan risau lagi. aku tak privatekan sekarang, tempoh berkuat kuasa untuk private kan belog ni bermula satu bulan dari sekarang. so sesiapa nak stalk aku punya belog boleh lah berbuat demikian. (berkata tuan punya belog pada diri sendiri)

bye belog. i will miss my public/silent readers :')

Thursday, 13 April 2017

Dedikasi buat umi dan abah

assalamualaikum.

I know this is kinda random post. Tapi nak jugak buat. Tiba-tiba hati jadi emosi bila fikir pengorbanan mak ayah. Biasalah words can simply describe your emotion. Bila nak cakap direct mungkin tak terluah. Mungkin sebab malu, mungkin sebab ego. Budget macam hati kental, sebenarnya dengar pasal mak ayah pun dah sebak.

Kalau aku nak list pengorbanan umi dan abah rasanya tak mampu aku senarai. Dari sekecil-kecil perkara hingga seberat-berat masalah. Semua benda aku bergantung harap dengan mereka. Pengorbanan ni merangkumi banyak segi. Pengorbanan segi kewangan. Pengorbanan obvious yang mak ayah selalu buat sejak kita lahir.

Aku masih ingat masa semester pertama masuk degree. "Boleh acik nak apply ptptn?" Pertanyaan ku dibalas umi dan abah "abah umi masih mampu. Tak payah apply la" Aku masa tu masih muda. Yang aku ingat aku frust sebab orang lain 'cucuk ATM' boleh ambik duit dari PTPTN. Aku? Hanya mampu menunggu mesej "umi dah bank in duit" dari umi. Tapi selalunya aku tak perlu nak tunggu mesej sebab umi macam dah boleh paham. Bila hujung bulan je nampak jumlah akaun dalam bank bertambah. Betapa memahaminya umi dan abah waktu tu.

4 tahun aku kat degree mean 4 tahun aku bergantung kewangan pada umi dan abah. Diaorang tak pernah mengeluh tak pernah membebel. Setiap semester, setiap bulan setia bertanya "duit ada lagi tak? Duit cukup tak?" Aku hanya mampu membalas dengan segulung ijazah. Itu pun bukan first class degree. Sedih tak payah cakap. Aku bersyukur, cuma aku rasa my parent deserve more than this. Sejak hari tu aku tekad nak cari kerja, nak balas jasa mak ayah. dan sejak hari tu jugak aku bersyukur dan berterima kasih kat umi abah sebab tak buat hidup aku gelumang dengan hutang PTPTN.

Tapi kita merancang, Allah yang menentukan segalanya. Disebabkan degree aku time tu tak boleh nak practice as a professional, aku further master. Sebab umi aku pernah cakap, "jadi pensyarah pun okay" so aku consider itu sebagai impian umi aku nak tengok aku jadi warga pendidik. kahkah jadi bermula la journey aku as a master student. kalau kau cakap final year degree tu susah gila, master dua kali ganda susah. aku bukan nak takutkan ke hape, tapi sebab aku dah lalui. dan dah boleh rasa tahap meroyan nya bila kena buat individual assignment aka journal. 

tapi yang aku nak highlight kat sini bukan pasal aku meroyan nak habiskan master. hahaha nak bagitau sambung master pun guna duit mak ayah. pathetic me. kau bayangkan orang lain dah bekerjaya, ada scholarship tanggung. aku? menumpang duit mak ayah. nasib la yuran master dekat UKM tak semahal Uni lain. kalau takk. mahu rasa bersalah sepanjang hidup. hahah abah aku siap cakap "kalau nak sambung PHD pun takpe, abah sanggup bayar" ya allah, masa tuh punya la terharu. bayangkan aku search cost untuk sambung boleh cecah 30K. takpe lah kuburkan dulu hasrat PHD. Insyaallah satu hari nanti. hihi

and until now, aku masih bergantung dengan mak ayah. umur dah 25 tahun wei. orang lain boleh jadi jutawan seawal usia macam aku. tapi aku mereput jadi kuli. kahkah selalu jugak aku mengeluh, give up separuh jalan. yela kau bayang kan zaman najib ni duit macam air. tapi umi aku selalu bagi nasihat, sokongan "anggap jela kita menumpang nak belajar di tempat orang, duit tak payah nak berkira sangat. Insyaallah ada rezeki kita di masa depan. Yang penting ikhlas kan hati, insyaallah pahala pun dapat." Terus aku rasa terharu dan sebak. tapi tak sampai tahap nangis. hati kena sado. kahkah Time rasa nak mencarut dengan kerja terus aku istighfar dan ingat kata-kata ni. sobsob T-T

lepas ni aku tekad, nak cari kerja. insyaallah kalau ada rezeki. wish me luck. mungkin aku tak boleh nak bagi sumbangan dari segi kewangan. tapi aku akan cuba terbaik untuk jadi anak yang baik, mendengar kata, dan paling penting solehah. giteewww. 

okay lah nak pergi melayan perasaan kejap. seminggu dua ni emosi macam tak berapa sihat. simptom tiap bulan mungkin. 

okay byee.






Sunday, 5 March 2017

resepi ayam lemon

assalamualaikum.

hari ni nak tunjuk resepi ayam lemon. yang simple aje. sebab aku ni chef amatur. jadi boleh kongsi resepi simple je lah. kalau nak resepi bertaraf antarabangsa sini bukan tempat nya. kahkah resepi ni pun aku ambik dekat belog mana tah. lupa nak save nama belog. credit dekat tuan punya resepi asal. pastu aku olah ikut suka hati aku lah. resepi ni simple sebab confirm bahan yang digunakan ada kat dapur. tapi jangan aspect pulak bahan simple macam garam gula. dah nama ayam lemon, confirm lemon kena wujud. disebabkan aku pencinta lemon, harus lah ade benda ni kat dapur. okay tak payah la aku membebel taip panjang. manusia yang gigih je akan baca benda aku merapu ni. hahaha jom check it out bahan dan cara penyediaanya. 

step 1: ayam goreng crispy

bahan:

-isi ayam (nak guna tulang ayam pun takpe, takde orang nak marah)
- tepung bestari (aku guna yang spicy) sape yang rajin nak buat sendiri tepung pun boleh

cara:

-ayam disalut dalam tepung, pastu salut dalam telur pastu tepung balik. kira kena buat tiga step la. paham ke idok? baca sampai paham okay. hahaha

- bila dah salut semua ayam tu. panaskan kuali dalam minyak yang agak-agak boleh tenggelam isi ayam tu.kasi deep fry sama itu ayam. pastu dah masak and garing angkat dan ketepikan.

step 2: sos lemon

bahan:

1/3 cawan gula
1/2 kiub ayam bancuh dengan 1 cawan air
1 1/2 sudu makan tepung jagung
perahan sebiji lemon
3/4 sudu garam
2 sudu minyak
potongan nipis buah lemon
1 sudu sunquick

cara:

- cara aku senang aje. dah nama nye rajin kan. masuk kan minyak. masuk air yang dicampur kiub ayam, masuk gula, garam, masuk perahan air lemon, sunquick dan last sekali potongan nipis buah lemon. kasi humban semua bahan-bahan tu. make sure api kecik takut gula hangit tak memasal jadi ayam caramel. kahkah pastu dah nampak gelegak boleh le tutup. pejam mata aje buat ni. bukak mata nanti bila perasan ade bau hangit. kahkah lepas dah siap boleh lah curahkan sos lemon ke atas ayam. tapi aku suka letak asing takde la ayam tuh jadi lemau. ni ikut taste masing-masing lah ye.



masa masak kat rumah takde tepung jagung, so aku hentam letak tepung ubi. so tekstur nye pekat sikit dah macam ambuyat. sape taktau ambuyat boleh google. tapi tetap sedap. kahkah

itu ayam yang digoreng guna tepung bestari je. sedap makan panas-panas. rangup je

okay tu je update kali ni. nanti borak lagi. chau chin chau.

Saturday, 28 January 2017

Jalan-jalan lombok

assalamualaikum. Nak update sikit ye. Jari jemari terasa gatal gituu.Nak kongsi trip ke lombok sekejap ye. Tak banyak pun. Just nak list few places wajib pergi bila datang Lombok. Aku ni kalau pergi jenjalan suka pergi tempat yang breathtaking. View yang superb. Tempat-tempat shopping tu kurang sikit. Kurang bukan sebab ape, sebab nya ongkos tak berapa nak penuh. Kalau aku banyak ongkos confirm tempat shopping laju je aku pergi. Kahkah

Tapi buat masa ni memang aku suka pergi tempat view yang best-best aje la. Macam bagi kepuasan dapat tengok alam semulajadi. Sambil tu boleh memuji kebesaran Allah. Ceceyh. Aku more kepada nature view. Macam history view aku sangat lah kureng. Macam contoh jenis-jenis tempat patung lama-lama, kuil ke, macam Angkor Wat tu. Bukan ape aku ni jenis tak suka tempat misteri macam tu. Selalunya tempat history ni banyak misteri nye. Aku kan jenis penakut. Nanti aku bayang yang bukan-bukan. Heheh

So balik kepada cerita asal, aku listkan few places kat Lombok buat pencinta alam sekitar yang nakkan breathtaking view. Sebelum tu aku nak bagitau awal-awal, semua gambar aku letak kat entry ni ambik kat google aje. Malas nak cari gambar-gambar kat phone. Satu lagi kualiti phone tak berapa nak senonoh sikit. So credit to tuan punya gambar kat google.

Benang Kelambu Waterfall

Disebabkan air terjun ni kat dalam hutan, sebelum sampai situ kena naik motor weh. Motor pulak bukan yang jenis lasak untuk aktiviti dalam hutan tu. Maaf la aku tak tahu jenis motor ni nak sebut pun tak ghetii. Tapi yang aku tahu motor ni jenis yang biasa-biasa kita jumpa tepi jalan kat Malaysia lah. Hahaa

Dah lah aku ni lama gilaa tak naik motor. Aku tak expect la perjalanan ke sana begitu mencabar. Masa dah naik motor tuh baru terkejut tengok jalan nye berbukit-bukit. Dengan hujan lagi. Bayangkan jalan tanah takde tar memang berlecak teruk. Yang nak lagi sadis orang bawak motor tuh kecik aje weh. Aku duk terbayang macam mane die mampu gendong gajah aku kat belakang dengan jalan macam naik sampan di lautan bergelora. Nasib baik jugak perempuan. Kalau la laki yang bawak memang aku tobat tak nak naik.

Tapi worth betul la perjalanan 15minit yang horror tu. Bila sampai je terus macam wow cantik nye ayaq terjun nih. Kenape takde kat Malaysia? Terus rekod and bergambar laju-laju macam tak pernah jumpa kamera. Air dia jernih gilaa wehh. Sayang nye aku tak bawak baju lebih so tak leh nak mandi. Just rendam kaki je. Minum and makan jajan sikit. Hilangkan penat lelah. Pastu sambung bergambaq.

Kenapa nama dia Benang Kelambu? Sebab air terjun nya turun macam benang gitu. Nyaman gilaa suasana. Tak tercemar pun. Duduk kat situ menikmati pandangan dalam sejam jugak. Sebab nya nak boleh sampai situ kau kena tahan kencing sebab takut duduk atas motor. Kahkah satu lagi bila dah sampai situ kena turun anak tangga dalam 5minit macam tuh.  So duduk la lama-lama ikut suka hati kau. Tapi jangan lebih dari pukul 6. Kalau tak tunggu esok la baru boleh pulang. Kihkih yang penting kena ada stamina kuat. Sebab ni ala-ala hiking jugak nak kena turun naik tangga yang membukit tuh. Aku ni berapa kali pancit kejap berenti. Nafas semput. Haha


macam ni la ghupe air terjun tuh. rasa nak mandi shower semula jadi sila datang sini bawak baju lebih :p


Bukit Seger

Aku rasa seger ni segar dalam bahasa Malaysia. Cuma slang indo die bunyi segerrr. Comel pulak nak nyebut nye. Hahaha Ni dah nama nye bukit ofcourse la kau kena memanjat kan. Mula nak panjat aku macam serius laa takde tempat lain ke kau nak bawak. Dalam hati je la mengomel. Kaki turut panjat jugak. Dah la aku pakai flat je time tuh. Nasib la bila sampai tengok tapak kasut ade lagi. Ni pun stamina kena ada kalau tak nangis la kau sorang-sorang kat kaki bukit. Satu lagi kena pandai balance diri. Ni sape yang kurang ketinggian memang untung sebab cepat balance. Kahkah

Bila sampai puncak bukit rasa macam taknak turun. Hahah berbaloi weh. Dapat tengok laut yang crystal clear dari atas, sawah padi. Macam lukisan yang tak boleh digambar dengan kata-kata. Dah la time tu takde orang, rasa macam bukit ni aku punyaa. Angin menderu-deru. Memang bagus layan perasaan. Syiokk asyikk bangett. Ni pun worth jugak. Tak kesah la tapak kasut aku dah haus ke hape janji puas hati akak.


nangis ke tak tengok pemandangan camni? (buat nature lover je lah)


Okay aku taip setakat ni dulu. Nanti sambung lagi. Penat wei taip lau dapat gaji okey la jugak. Hahah

Chaw. 

Friday, 6 January 2017

marah bertempat

assalamualaikum.


lamanyaa tak update. last update tahun lepas. selamat tahun baru kawan-kawan. alhamdulillah masih diberi peluang untuk hidup di bumi Allah ini. lama tak terupdate sebabnya aku dalam tempoh adapt kan diri sebagai wanita bekerja. cewahh adapt sangat kau. masih dalam tempoh trial lagi kerja ni. doa kan aku tabah ye. baru start kerja pun dah mintak ditabahkan hati. kahkah bukan ape, aku cuma doa supaya aku tak cepat stress dengan kerja. aku kan jenis manusia yang tak boleh ade kerja tak beres, nanti 24 jam fikir kerja je. workaholic sangat. puii 

tajuk entry tak mula lagi. sibuk membebel benda lain. biasaa la kann. mesti ade mukadimah dulu. tak tahu nak mula macam mana. tapi let me simplified benda ni okay. pernah tak kau nak marah orang bila dia buat something yang kau tak suka? aku mengaku dulu aku macam tu. tapi sekarang aku belajar dari pengalaman. cuba kita duduk situasi orang yang kita marah tu. ape perasaan dia? 

aku bagi contoh. budak-budak dalam tempoh tumbesaran dia mesti suka buat something menyakitkan hati. macam contoh sepahkan barang mainan, kotorkan rumah. mesti mak ayah diaorang akan marah kan? dalam situasi ni, kalau tiap-tiap hari kena marah agak-agak ape yang akan jadi kat budak tu? mesti emosi dan minda dia bercampur. dalam minda dia dah set kalau aku buat benda ni mesti kena marah dengan mak, ayah. budak macam ni kesian, dia hidup dalam ketakutan. dia takut nak cuba sesuatu yang baru sebab dah set dalam kepala nanti mesti kena marah. 

aku tak cakap tak boleh marah. marah sekali dua sebagai peringatan boleh. tapi kalau asyik marah kau ghase? mungkin boleh cakap marah ni boleh sedar supaya tak buat silap benda yang sama. masalah nye tak perlu kot tiap kali buat salah kena marah. benda ni bukannya buat budak tu jadi 'ikut peraturan' tapi makin takut dengan life dia. dia akan kurang keyakinan sebabnya dia akan terfikir kalau aku buat benda ni mungkin orang akan marah. kamon lah kehidupan ni adalah sesuatu proses belajar. tak kemana pun kalau hidup asyik nak marah-marah.

macam aku, benda kena marah ni dah biasa dalam hidup. aku takde lah nak balas dendam tak puas hati ke ape kalau orang nak marah. dah memang kalau ade silap patut lah kena. tapi kalau semata nak marah tak bertempat ni macam tak logik kan. tak boleh ke ajar baik-baik? aku pergi sekolah jugak. boleh paham la ape benda nak diajar tu. aku tak marah, tak sedih aku just pelik. kenapa kau nak kena marah? i cannot brain. bukannya ajar secara baik tak boleh masuk otak pun. jangan cakap aku ni jenis tak boleh kena marah, kena tegur. sebab aku dah faced banyak situasi macam ni dalam hidup. cumanya jenis macam ni je aku tak boleh handle.

lesson learned.

okay tu aje untuk entry kali ni. maaf ler kalau ayat pening tunggang terbalik. dah lama tak menulis kan. kahkah